‘Dışa bağımlı ürünlerin Ar-Ge çalışmaları ve üretimi önceliğimiz olacak’

Eurosan Su Arıtma Sistemleri olarak 1994 yılından bu yana su arıtma sistemlerinin projelendirilmesi, üretimi ve satışını Eurotech markamızla yapmaktayız.Denizcilik sektöründe ise ticari gemiler, enerji gemileri veya askeri gemiler için, deniz suyundan içme ve kullanma suyu veya saf su eldesi için arıtma sistemlerinin projelendirme, üretim ve uygulamasını gerçekleştirmekteyiz. Ağırlıklı olarak ihracat yapan bir firmayız ve yıllık ciromuzun yaklaşık yüzde 70’i ihracatımız sayesinde olmaktadır. İhracat yaptığımız ülkeler arasında Avusturya,Belçika, İtalya, Fransa, Romanya, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan, Katar, Dubai, Cezayir, Pakistan, Lübnan, Yeni Zelanda, Jamaika ve başka birçok ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde ise İtalya’da Eurotech Italy olarak kendi yerimiz bulunmaktadır ve Fas ile Filipinler’de de Eurotech markalı ürünlerimizin bulunduğu yetkili satıcılarımız bulunmaktadır. İthalatı ise ürünlerimizde kullandığımız bazı parçaları, yerli üretim olarak bulamadığımız durumlarda, Avrupa veya Uzakdoğu ülkelerinden yapabilmekteyiz.
Covid 19 bilindiği üzere sadece Türkiye’yi ya da belli sektörleri değil, tüm dünya ülkelerini etkiledi. İhracat yapan bir firma olarak, ihracat yapmış olduğumuz ülkelerde ekonomik problemlerden dolayı sipariş düşüşlerini
veya zamanında hazırlamış olduğumuz siparişlerinse firmalarca zamanında teslim alınmadığı dönemleri mart ayından itibaren hissetmeye başladık. Türkiye içerisinde ise diğer birçok sektör gibi bizim sektörümüzde de satış, üretim ve tahsilatlarda geçen yıla kıyasla düşüşler olacağını öngörmekteyiz.
Gelecek süreçte ise Ar-Ge ve üretim desteklerinin artırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Pandemi sürecinde koruyucu ekipmanların, maske ve tek kullanımlık önlüklerin ne kadar önemli olduğunu ve tekstil üretimi yapmayan ülkelerin bu konularda ne kadar zorlandığını hep beraber gördük. Üretim sadece bu alanda değil, her alanda önemlidir. Bu nedenle önceliğimizin dışa bağımlı olduğumuz ürünlerin üretilmesi ve bu ürünlerin üretilmesi için gerekli Ar-Ge çalışmalarının yapılması olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü Ar-Ge ve üretim öncelikli olarak satışı ve ihracatı, personel istihdamını ve devamında ise kalkınma ve ekonomik refahı sağlar.
Denizcilik sektörünün tam içinde olmasak da sektöre malzeme ve hizmet veren bir firma olarak bazı gelişmelerden haberdar olabilmekteyiz. Dünyada gemi inşaatının yüzde 80’ini 19’uncu yüzyıla İngiltere, 20’nci yüzyılda ise Hollanda, İsveç gibi diğer Avrupa ülkeleri ile Japonya üstlenmiştir.Gemi inşasına önem veren ve geliştiren ülkelerde, ekonomik olarak iyiye gidebilmek olasıdır. Bundan farklı olarak ise denizcilik sektörü, savunma sanayi için de önem arz etmektedir. Üç yanı denizlerle çevrili ülkemizde bu alana daha fazla önem vermenin -ki 10 yıl veya 20 yıl öncesine baktığımızda şu anda daha iyi seviyelere geldiğimizi düşünmekteyiz- ülke olarak bizleri daha ileriye taşıması muhtemeldir. Bu süreç sadece orta ve küçük ölçekteki işletmeleri değil, devleri de etkileyecek gibi gözüküyor. Bildiğiniz üzere, dünyada en çok etkilenen firmalardan bazıları büyük havayolu şirketleri ve otomotiv firmaları oldu. Petrol
her zaman önemliydi, belki bu süreçten sonra yine önemli kalabilir ancak kimse almayınca onun da bir önemi kalmadığını görebiliyoruz. Yeni dünya düzeninde önemsenecek, temiz su kaynakları gibi farklı konuların da ortaya çıkacağını düşünmekteyiz. Bu süreç sonrası oluşması muhtemel krizi atlatabilmek içinse, daha önce de belirttiğim gibi, üretim ve Ar-Ge’ye önem vermeli ihracat potansiyelimizi artırabilecek ürünleri geliştirmeliyiz. Yıllık olarak geliştirdiğimiz ürünler bulunuyor. Örneğin geçen yıllarda, yüzme havuzları ve atık su arıtma tesisleri için, bakteri ve virüslerin giderimi amacıyla ultraviyole ünitesi geliştirdik. Bu tür ünitelerin ihracat satış miktarı şu an için ülkemiz içerisindeki satış miktarından daha fazla durumda. 2020 yılı içerisinde ise gündem konumuz olan Covid-19 ile mücadele kapsamında, ultraviyole lambası ile dezenfeksiyon amaçlı kullanılabilecek makineler, hava dezenfeksiyon cihazları,dezenfeksiyon kabinleri ve dezenfeksiyon konveyörleri geliştirdik.Bu cihazları, hastaneler, eczaneler, muayenehaneler, AVM’ler, giyim mağazaları, havalimanları, evler ve aklınıza gelebilecek birçok sektöre vermekteyiz. Bu mücadelede faydamız olacağını düşündüğümüz cihazlar üzerinde ise çalışmalarımız halen devam etmektedir.

Denizcilik sektörüne malzeme ve hizmet temin eden bir firma olarak daha fazla yeni proje ve üretim olmasını beklemekteyiz.